Dziś jednoznacznie i bezsprzecznie obalono popularne niegdyś stwierdzenie: Cukier krzepi. Powszechna zawartość cukierniczek – sacharoza – regularnie spożywana potrafi bowiem niebezpiecznie rozregulować pracę całego organizmu, generując między innymi próchnicę, otyłość, insulinooporność, cukrzycę typu 2, trądzik, problemy z płodnością, a także szereg innych zaburzeń podstępnie rozwijających się na przestrzeni lat. Trudno jednak całkowicie zrezygnować z przyjemnego, słodkiego smaku porannej kawy czy herbaty ułatwiającej wkroczenie w nowy dzień. Zatem – czy istnieją zdrowe alternatywy dla cukru?
Przede wszystkim, warto zmniejszyć ilość filiżanek słodzonego napoju wypijanych dziennie, a także ograniczyć ilość łyżeczek cukru dodawanych do kawy lub herbaty. Zdrowszym źródłem słodkiego smaku może być na przykład miód – choć również zawiera sacharozę, charakteryzuje go słodszy smak, dlatego do napoju dodamy go nieco mniej.
Wśród najzdrowszych alternatyw dla cukru królują natomiast stewia i ksylitol. To związki całkowicie niezawierające glukozy, a przy tym znacznie słodsze, niż sacharoza. Zadbają o doskonały smak napojów i potraw, ale również ich dietetyczność i prozdrowotność.