Kupowanie zdrowej żywności wymaga sporo zabiegów i jest dość uciążliwe. Jednak dzięki temu uzyskujemy żywność nadającą się do prowadzenie dobrej diety. Jak taką żywność kupować?
Przede wszystkim trzeba czytać komunikaty na opakowaniach. Zgodnie z normami unijnymi producenci są zobowiązani do umieszczania wszystkich potrzebnych informacji właśnie na opakowaniach. Pamiętajmy, że im dłużej żywność jest przydatna do spożycia, tym jej wartość jest niższa. Najlepsze są produkty o krótkim terminie przydatności. Mamy wtedy pewność, że nie jest ona faszerowana konserwantami i barwnikami. Żywność ekologiczna jest poza tym droższa od tej tradycyjnej. To nic dziwnego, bo wyższe są jej koszty wytwarzania. Nie warto kupować żywności, która nie jest odpowiednio oznaczona, to znaczy nie znamy producenta, ani jej składu. Najlepiej decydować się na żywność mało przetworzoną. Owszem musimy więcej czasu poświęcić na gotowanie, ale za to będziemy zdrowsi.
Uważajmy też z produktami oznaczonymi terminem: light. Może się okazać, że są bardziej kaloryczne niż tradycyjne.