Zdrowa kuchnia

Coraz więcej osób zaczyna obecnie dbać o to, aby zdrowo gotować i odżywiać się we właściwy sposób. Związane jest to z wszechobecnym trendem bycia fit i pięknej, szczupłej sylwetki. Pierwszym krokiem jest oczywiście dokonanie dogłębnej analizy swoich nawyków żywieniowych i wyciągnięcie wniosków. Dobrze jest potrafić zrezygnować ze swoich słabości, na rzecz produktów zdrowych i pełnowartościowych.
Przede wszystkim, powinniśmy unikać żywności przetworzonej, która nas zewsząd otacza. Idealnie było by, gdybyśmy samodzielnie wypiekali w swoich domach pieczywo i przygotowywali wędliny. Wymaga to sporo czasu i samozaparcia, ale sprawia, że nie zjadamy żadnej chemii, ani sztucznych konserwantów i barwników.
Poza tym, nasze posiłki powinny przede wszystkim obfitować w warzywa, najlepiej takie świeże lub tez przygotowane na parze. Warto zrezygnować z czerwonych mięs i wybierać raczej chude mięso drobiowe lub ryby, najlepiej te morskie. Ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Najlepiej jest gotować je na parze lub piec w piekarniku.