Często w ciągu dnia, między posiłkami dopada nas mały głód i mamy ochotę sięgnąć po przekąskę. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale lepiej jest zaspokoić ten niewielki głód w porę, zanim przerodzi się w większy i spałaszujemy coś niezdrowego. Unikajmy jednak gotowych słodkich lub słonych przekąsek, ponieważ kryją one w sobie mnóstwo pustych i niewart ościowych kalorii, a także soli i cukru.
Warto jest zadbać o to, aby zawsze mieć przy sobie jakieś zdrowe przekąski. Doskonale sprawdzają się obrane i pokrojone surowe warzywa, takie jak marchew, ogórek, czy papryka. Zawierają one bowiem mnóstwo wody i niewiele kalorii, a bogate są w witaminy i inne składniki odżywcze.
Dobrym pomysłem są również owoce, świeże i te suszone. Należy jednak na nie uważać, ponieważ zawierają one w sobie dużo cukru, który jest szkodliwy.
Można też chrupać w niewielkich ilościach orzeszki, które niestety także są kaloryczne, ale mają wiele wartości odżywczych. Ważne jest, żeby nie podjadać czekolady i innych szkodliwych produktów, takich jak słone przekąski.