Podstawą racjonalnej diety są węglowodany, czyli cukry. Nie wszystkie są jednakowo zdrowe, do takich niezdrowych cukrów należy między innymi cukier biały. Warto więc zamienić go na zdrowe zamienniki.
Hitem ostatnich lat jest stewia. Jest ona o wiele bardziej słodka od cukru, a mimo to używając jej, nie przytyjemy. Nie można nią jednak zastąpić cukru potrzebnego w wypiekach, zwłaszcza w ciastach drożdżowych. Równie słodki smak, jak biały cukier ma ksylitol. Jest mało kaloryczny, działa bakteriobójczo, a więc nie powoduje próchnicy zębów, dlatego jest polecany szczególnie przez stomatologów.
Biały cukier możemy zastąpić także syropem klonowym o mniejszej liczbie kalorii od białego cukru. Zawiera on znaczną ilość magnezu, wapnia, potasu i witamin z grupy B. Ze względu na fakt, iż syrop klonowy szybko podnosi poziom glukozy we krwi, może powodować nadwagę. Zdrowym zamiennikiem jest także miód, ale trzeba go używać w umiarkowanych ilościach, gdyż sprzyja tyciu. W produkowanej na skalę przemysłową żywności stosuje się aspartam.