Nasza dieta powinna być zbilansowana. Oznacza to równowagę pomiędzy produktami dającymi energię i produktami dostarczającymi niezbędnych składników pokarmowych, którymi są białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Dlatego posiłki należy komponować z różnorodnych produktów z zachowaniem ich urozmaicenia. Codzienne menu powinno składać się z 2 porcji mleka i z jednej porcji produktów mlecznych, z tego przynajmniej jedną porcję powinien stanowić jogurt naturalny. Mleko i jego przetwory, a w szczególności jogurt, zapewnią nie tylko wapń, ale także łatwo przyswajalne białko i witaminę D.
Oprócz tego każdego dnia powinniśmy zjadać produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną lub jaglaną, ciemny ryż lub ciemny makaron. Oprócz białka pochodzącego z mleka i jego przetworów organizm potrzebuje także białka pochodzącego z mięsa, ryb, jajek i drobiu. Jajka jemy trzy, a nawet cztery razy w tygodniu, rybę przynajmniej jeden raz.