Walory zdrowotne kasz

Do najbardziej cennych produktów spożywczych zaliczane są kasze. Do ich produkcji wykorzystuje się zboża , między innymi jęczmień. Cenną zaletą kasz, zwłaszcza tych, które są w mało rozdrobnionej postaci, jest duża zawartość błonnika. Pod tym względem szczególnie wartościowa jest kasza pęczak produkowana z jęczmienia.
Wszystkie dostępne na polskim rynku kasze zalecane są dla osób z cukrzycą. Do szczególnie polecanych diabetykom kasz zaliczamy kaszę gryczaną, jęczmienną (drobną i grubą), kaszę jaglaną. Kasze gryczana, jaglana i kukurydziana mogą być spożywane także przez osoby uczulone dla gluten. Osoby te nie mogą jednak jeść kaszy jaglanej i jęczmiennej. W kaszach jest duża liczba witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1, B2 i B Dostarczają one także witaminy PP, magnezu, potasu, krzemu i niacyny.
Różne rodzaje kasz, szczególnie te grube i mało przetworzone, powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, dzięki temu organizm najlepiej przyswoi i wykorzysta cenne składniki w nich zawarte.