Słodycze nie cieszą się dobrą sławą wśród lekarzy, dietetyków oraz osób, które swoje zdrowie stawiają na pierwszym planie. Dzieje się tak przynajmniej z kilku powodów. Przede wszystkim charakteryzuje je wysoka zawartość cukrów prostych. A te choć na chwilę pozwolą poczuć napływ energii, to jednak bardzo szkodzą. Zwłaszcza gdy regularnie wprowadza się je do organizmu. Już po krótkim czasie staje się on bowiem odporny na skoki poziomu cukru. A to pierwszy krok w stronę cukrzycy. Słodycze szkodzą zębom, o czym dzieci słyszą już od najmłodszych lat. Upatruje się w nich także jednej z przyczyn zmian miażdżycowych. Wbrew pozorom w słodkościach nie ma tylko cukru, ale także wiele innych substancji. Chociażby tłuszcze, również te określane jako trans. Udział słodyczy w codziennej diecie powinien być minimalizowany, ponieważ ich składniki to często substancje kojarzone z wieloma poważnymi chorobami. Należą do nich te związane z układem krwionośnym, a także nerwowym. Nadmiar cukru może zaburzać widzenie i prowadzić do problemów z koncentracją.