Trudno nie lubić pysznego smaku owoców, które wydają się być wspaniałą alternatywą dla słodkich przekąsek pod postacią czekoladek, cukierków, ciasteczek… Jednocześnie, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia, ale nie tylko, warto pamiętać o zawartych w owocach witaminach i minerałach wspomagających pracę układu odpornościowego.
Sklepowe półki niemalże pękają pod ciężarem kartonów z różnego rodzaju sokami. Nie zapominajmy jednak, że gotowe soki owocowe w większości przypadków wzbogacone są dodatkiem znacznych ilości cukru lub innych, chemicznych substancji słodzących. Dlatego – owszem, spożywamy witaminy, ale i zwiększamy swoje szanse na rozwinięcie otyłości i cukrzycy.
W walce o zachowanie zdrowia warto więc wypróbować soki domowej roboty. Oczywiście, zakup wyciskarki to dość duży wydatek, który jednak, wraz z upływem czasu, zwraca się zarówno pod kątem finansowym, jak i zdrowotnym. Samodzielne wyciskanie soków zapewnia nam uzyskanie produktów wysokiej jakości – zasobnych w witaminy i minerały, a przy tym pozbawiony słodzących dodatków.