Wiele ostatnio różnych suplementów diety i ważnych składników, które po pewnym czasie zostały odkryte „na nowo” i okazuje się, że są bardzo zdrowe. Tak jest też w przypadku oleju rydzowego, który stosowany jest od bardzo dawna. Składa się on w zdecydowanej większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Olej rydzowy znalazł wiele zastosowań w dietetyce oraz medycynie. Wystarczy regularnie spożywać go przez kilkanaście dni, by skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL o kilkanaście procent. W składzie oleju znajduje się także witamina E, której często nam brakuje. Chroni nas ona m. in. przed powstawaniem zakrzepów. Wzmacnia też przy okazji ściany naczyń krwionośnych. Jego spożywanie korzystnie wpływa także na nerki, jelita, serce, wątrobę czy trzustkę. Przynosi też ulgę w wielu schorzeniach dermatologicznych. Powinien znaleźć się on w diecie każdego, kto chce poprawić pracę swojego organizmu, a przy okazji również swoje samopoczucie.