Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw – swoją energetyczną, pomarańczową barwą potrafi bowiem ożywić każde danie, a jej słodkawy, przyjemny smak sprawia, że marchew nadaje się niemal do wszystkiego. Spożywanie wyjątkowego warzywa łączy się jednak nie tylko z rozpieszczaniem podniebienia, ale i również przynosi smakoszowi korzyści zdrowotne.
Marchew to cenne źródło witaminy A niezbędnej między innymi dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, a także właściwego stanu nabłonka będącego składnikiem skóry. Po pomarańczowe warzywo powinny więc sięgać między innymi osoby zmagające się z trądzikiem. Warto również spożywać marchew w ciąży – zawiera ona kwas foliowy, który wspiera rozwój układu nerwowego u kształtującego się płodu.
Ciekawostkę na temat marchwi stanowi fakt, że poleca się ją osobom cierpiącym z powodu zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym – dzięki zawartości potasu obniża ona nieprawidłowo wysokie ciśnienie tętnicze i korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego, redukując między innymi ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.