W XXI wieku medycyna i farmakologia stawiają przede wszystkim na terapię i leczenie oparte o substancje chemiczne. Choć, oczywiście, leki najnowszej generacji w wielu sytuacjach pozostają niezastąpione, to nie powinniśmy zapominać o naturalnych sposobach walki z przykrymi dolegliwościami – roślinach i ziołach, z powodzeniem stosowanych jeszcze przez pokolenie naszych dziadków i babć.
Czarnuszka to popularna w kuchni przyprawa, o której popularyzację warto zabiegać. Ciemne, drobne nasiona czarnuszki charakteryzuje bowiem intensywny, ostry smak i aromat, dzięki czemu zmielona przyprawa świetnie sprawdzi się jako zdrowszy odpowiednik czarnego pieprzu. Czarnuszka, w przeciwieństwie do pieprzu, nie podrażnia przewodu pokarmowego, dlatego przypadnie do gustu szczególnie osobom uskarżającym się na problemy trawienne.
Napar z czarnuszki docenią również pacjenci zmagający się z opornymi na leczenie zmianami trądzikowymi. Przygotowany wywar należy ostudzić, a następnie nasączać nim waciki lub gaziki i przemywać okolice skórki pokryte zaskórnikami oraz wypryskami.