Deser to cukier, czekolada, biała mąka, morderstwo dla szczupłej sylwetki – tak wiele osób ocenia słodkości i wszelkie desery, ale przecież nie brakuje zdrowych, naprawdę ciekawych propozycji kulinarnych, które wcale nie musza być jałowe.
Przyjęło się, że jak deser to niezdrowy cukier, mąka, masło, słodka śmietanka, a przecież na bazie jogurtu tez możemy stworzyć pyszne desery, które owszem, jak każdy produkt będą miały kalorie, ale na pewno nie puste.
Zamiana mąki ze zwykłej pszennej na pełnoziarnistą jest dobrym rozwiązaniem, ale tylko wtedy, gdy dodatkowo zmniejszymy ilość cukru lub zamienimy go na miód, ewentualnie stewię, czy inne naturalne słodziki. Takie ciasto przełożymy nie śmietanka, a jogurtem greckim z miodem lub owocami. Taki połączenie jest nie tylko lekkie, mniej kaloryczne, ale przede wszystkim lepsze dla naszego organizmu, bo nie zatruwamy go niepotrzebnymi składnikami. Musimy też pamiętać, że ciasta pieczone w domu są dużo zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach, bo nie zawierają tłuszczów trans, ani konserwantów.