Problemy zdrowotne dotykają coraz większą grupę społeczną i w dużej mierze jest to efekt niekorzystnego stylu odżywiania się. Dzisiaj nikt już nie ma wątpliwości, że przemysłowa produkcja żywności, mimo swojego niewątpliwie pozytywnego wpływu na cenę i dostępność jedzenia, ma także negatywne skutki w postaci niskiej jakości takich dań. Klasycznym przykładem mogą być kurczaki, tak chętnie spożywane na całym świecie. Te hodowane w ekologicznych zagrodach są dużo smaczniejsze oraz zdrowsze, ale jednocześnie też dużo droższe od tych spotykanych w sklepach sieciowych. Tamte mogą być sprzedawane dużo taniej, ponieważ ich produkcja odbywa się w skali masowej, a same kurczaki przeznaczone do takiego handlu muszą dojrzewać dużo szybciej. Producent drobiu nie może też pozwolić sobie na choroby, które oznaczałyby dla niego kolosalne straty, więc tego typu drób jest często bardzo mocno wspomagany zarówno antybiotykami jak i hormonami wzrostu. Nie sposób nie dostrzec, jak tego typu mięso może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie osób spożywających je regularnie.