Owoce są bardzo dobrym składnikiem zarówno w potrawach jak i jako przekąski. Najwięcej wartościowych jest wtedy kiedy jest sezon, czyli latem. Można je zrywać z drzewa czy z krzaka i zjadać jako świeże, tym bardziej że takie są najbardziej pyszne. Oprócz tego z owców można zrobić dżemy, kompoty a także sałatki czy też dodawać do deserów. Mają one całe bogactwo witamin dzięki czemu nie trzeba brać żadnych suplentów diety. Owoce muszą być ekologiczne ponieważ wtedy będą miały najwięcej wartości odżywczej. Najwięcej witamin i najzdrowsze są maliny, truskawki, jeżyny, jabłka, gruszki, agrest, czarna porzeczka czy jagoda. Są to owoce polskie dlatego wiadomo gdzie rosną. Natomiast jeśli ktoś lubi to może jeść też pomarańcze, banany, kiwi, czy ananasy. Dobrym sposobem używania owoców jest ich dodawanie do dań głównych takich jak śniadanie czy obiad. Doskonale smakują z potrawami mięsnymi czy białkowymi. Są bardzo zdrowe i dlatego nawet dietetycy polecają aby jeść je nawet pięć razy dziennie.