Chyba każdy słyszał o leczniczych właściwościach miodu. Większość osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że to jak miód wpływa na nasze zdrowie, uzależnione jest od rodzaju miodu. Dostępne są miody akacjowy, spadziowy, lawendowy, kasztanowy, nawłociowy, eukaliptusowy. Każdy z nich ma nieco inne właściwości. Poznajmy je bliżej.
Miód akacjowy
Charakteryzuje się kolorem jasnokremowym. Może być również bezbarwny. Jest to najbardziej słodkich ze wszystkich miodów, które dostępne są w sprzedaży. To właśnie duża zawartość cukru sprawia, że jego spożywanie zaleca się przede wszystkim tym, którzy mają przed sobą duży wysiłek umysłowy. Warto sięgnąć po niego także wtedy, kiedy organizm jest osłabiony po przebytej chorobie.
Miód kasztanowy
Prawdziwy hit we Włoszech oraz Francji. Korzystnie wpływa on na kondycję wątroby, poprawia również pracę woreczka żółciowego. Dodatkowo dostarcza takich pierwiastków, jak: