Walory zdrowotne gruszek zostały odkryte stosunkowo dawno, bo już w XVII wieku. Najnowsze badania potwierdziły, że gruszki są bardzo bogatym źródłem cennych składników. Gruszki są bardzo bogatym źródłem błonnika. Błonnik jest nam niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego, ale też do oczyszczania organizmu z toksyn. Tę właściwość błonnika wykorzystuje się przy detoksie organizmu. Bardzo modny detoks sokami można przeprowadzić, przygotowując sok z dodatkiem gruszek. Gruszki zawierają także wiele składników mineralnych, między innymi potas i magnez.
Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, dba więc o nasze serce. Jest także niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Niedobór potasu może przełożyć się na nadciśnienie. Potasu potrzebują także nerki.
Z kolei magnez odpowiada za pracę układu nerwowego, chroni przed zawałem i chorobami układu krążenia. Z powodu tych cennych składników gruszki szczególnie jesienią powinny stanowić część zbilansowanej i urozmaiconej diety.