Przyjęło się, że polskie dania ociekają tłuszczem, kotlet musi być w panierce, pierogi polane tłuszczem, bigos tłusty, z kiełbasą, do tego golonka, placki ziemniaczane i wszystko to, co jest smaczne, bo tłuste. Można, więc przyjąć, że polska kuchnie do najzdrowszych nie należy, a jeśli odjęłoby się te wszystkie niezdrowe składniki nie byłaby już taka smaczna.
Okazuje się jednak, że nawet dania polskiej kuchni można przygotować w nieco inny, zdrowszy sposób.
Śmietana zamieniona na jogurt grecki jest pierwszym krokiem ku dobrym zmianom w kuchni polskiej. Zamiast panierki z bułki tartej – pistacje lub otręby. Zwykłe naleśniki zamienione na pełnoziarniste. Ziemniaki polane tłuszczem na posypane tylko koperkiem.
Każdy przepis kulinarny można nieco przekształcić w taki sposób, aby był dla nas zdrowszy, bardziej korzystny. Oczywiście wymaga to pewnej odwagi w kuchni, bo nie chcąc zepsuć smaku, jaki znamy potrafimy dodać naprawdę niezdrowe składniki wzbogacające smak. Kochamy maggi, przyprawy z glutaminianem sodu, dużo tłuszczu i kalorycznej śmietany.