Ciasto nieodzownie kojarzy się nam z cukrem, czy produktem, który trudno uznać za zdrowy, godny polecenia. Przechodząc na dietę rezygnujemy z ciastek, bo uważamy, że są zagrożeniem dla naszej sylwetki. Z jednej strony rzeczywiście mogą stanowić zagrożenie, jednak z drugiej pamiętajmy, że nie każde ciasto jest tak samo kaloryczne i niebezpieczne dla zgrabnej sylwetki.
Przede wszystkim należałoby zacząć od tego, że nie ma składników niezastąpionych. Cukier możemy zastąpić zdrowszym miodem lub naturalnymi słodzikami, a mąkę pszenna różnymi, zdrowszymi odpowiednikami.
Oczywiście kupując ciasto w sklepie, nawet to z napisem fit, czy light musimy liczyć się z zawartością konserwantów, które niestety nie są dla nas najlepsze, co więcej są najczęstsza przyczyną otyłości.
Zdrowe ciasto wcale nie musi być bez smaku, pamiętajmy jednak, ze nawet najzdrowsze ciasto ma kalorie i jeśli dokładnie je liczmy może okazać się, że najzdrowszy wypiek jest dla nas zbyt kaloryczny. Z drugiej strony pamiętajmy jednak o tym, żeby czerpać przyjemność z życia.