W trosce o własne zdrowie staramy się wybierać produkty spożywcze świeże i bezpieczne. Niestety normy dotyczące żywności uległy obniżeniu w związku z nowymi przepisami unijnymi. Oczywiście nadal produkty spożywcze muszą spełniać określone wymogi, ale nie zawsze będą one dla nas odpowiednie i smaczne. Jak więc wybierać takie, które odpowiadają wyższym standardom?
Przede wszystkim dobrze jest znać producenta, u którego się zaopatrujemy. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale coraz częściej pojawiają się specjalne oznaczenia na tych produktach i certyfikaty, które gwarantują, że mamy do czynienia z dobrą żywnością. Oczywiście taka żywność jest trochę droższa, ale za to mamy pewność, że otrzymujemy produkt świeży i sprawdzony. Na wsi i w małych miasteczkach takie artykuły jak jajka, mięso, warzywa, świeże ryby są powszechnie dostępne. Wiemy od kogo je kupujemy i mamy pewność, że pochodzą od lokalnego producenta.
Coraz więcej też osób zaczyna robić własne przetwory, piec swój chleb, a nawet wędzić wędliny. Wszystko to dlatego, by codzienna żywność była nie tylko zdrowa, ale i smaczna.